Όσα Χρειάζεται Να Γνωρίζεις Για Τον Θρησκευτικό Τουρισμό Στην Πελοπόννησο.

 Ο θρησκευτικος τουρισμος είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της πίστης τους και να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία τους. Μοναστήρια, εκκλησίες, προσκυνήματα, ιεροί τόποι και διαδρομές αποστόλων. Δέος, κατάνυξη και ανάταση μαζί.

θρησκευτικος τουρισμος - Nafplio Hotels

Αγία Θεοδώρα βάστας Αρκαδίας

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στην Βάστα της Αρκαδίας, αποτελεί ένα αξιόλογο προορισμό, είτε από άποψη θρησκευτική, είτε φυσιολατρική είτε από καθαρά εκδρομική τουριστική αναζήτηση. Δεκαεπτά πελώρια δένδρα ξεπηδούν από τη στέγη της, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν νερά. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά

Η μονή Καρακαλά βρίσκεται κοντά στο χωριό του Αγίου Αδριανού. Κανείς δε γνωρίζει την ακριβή χρονολογία του έτους ίδρυσης της μονής του Αγίου Δημητρίου, αλλά υπάρχει μία περιγραφή της μεγάλης της περιουσίας το 1696. Από αυτή συμπεραίνουμε ότι μάλλον θα πρέπει να λειτουργούσε αρκετούς αιώνες. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η μονή στην πολιορκία του Ναυπλίου, αλλά και στα χρόνια του Αγώνα, καθώς αποτέλεσε οπλοστάσιο των Αγωνιστών.

O αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Μονής είναι φρουριακός. Ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που μπορούσε να αμυνθεί αν χρειαζόταν. Τα κτίρια της μονής έχουν εσωτερικό προσανατολισμό και είναι διανθισμένα από καμάρες και μεγάλα συνεχόμενα χαγιάτια. Η Μονή έχει και πέντε εκκλησίες, της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, της Παναγίας της Πορταΐτισας, του Αγίου Νεκταρίου και του Όσιου Εφραίμ του Σύρου.

θρησκευτικος τουρισμος - Nafplio Hotels
θρησκευτικος τουρισμος - Nafplio Hotels

Μονή Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης

Βρίσκεται σε απόσταση 1χλμ. από τον κόλπο «Πόρτο Κάπαρι», στους πρόποδες του πυκνοφυτεμένου με κέδρους λόφου των Αγίων Θεοδώρων και αποτελεί κόσμημα για την περιοχή.

Χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν εδώ για να προσευχηθούν και να γιατρευτούν από τα ιαματικά νερά που αναβλύζουν από την πηγή που υπάρχει στον προαύλιο χώρο.

Μονή Αγίου Θεοδοσίου Παναρίτη

Η Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου βρίσκεται 3 χλμ από το χωριό του Παναριτίου. Ιδρύθηκε το 880 μ.Χ. από τον άσημο τότε μοναχό και μετέπειτα Άγιο Θεοδόσιο.

Η Μονή αποτελείται από ένα εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα. Αποτελείται από ναούς, κελιά και ξενώνες.

Το πρώτο εκκλησάκι της “Ιεράς Συνάντησης”, είναι αφιερωμένο στη συνάντηση του Αγίου Θεοδοσίου με το σύγχρονό του Άγιο Πέτρο. Η παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος Θεοδόσιος προϋπάντησε τον Άγιο Πέτρο κρατώντας το σκούφο του γεμάτο με κάρβουνα αναμμένα, σαν θυμιατό, χωρίς αυτός να καίγεται.

θρησκευτικος τουρισμος - Nafplio Hotels
θρησκευτικος τουρισμος - Nafplio Hotels

Iερά Μονή Λουκούς

Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η επιλεγόμενη Λουκούς βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χωριά Άστρος και κάτω Δολιανά (Χάρτης Ζ7) (Διαδρομή Δ1) ( απόσταση 46,8 χλμ – 40′ λ. με το αυτοκίνητο).
Η Μονή ανήκει στα Βυζαντινοϊστορικά μνημεία του τόπου μας. Η προσωνυμία Λουκούς προέρχεται μάλλον από τη Λατινική λέξη “LUKUS” δηλ. ιερό δάσος και προέρχεται από την εποχή της Φραγκοκρατίας που την κατέλαβαν και μόνασαν καπουτσίνοι μοναχοί.

Ανασκαφές που έγιναν έχουν δώσει σημαντικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο μουσείο του Άστρους. Κατά το 2ον μ.Χ. αι. εξάλλου στον ίδιο χώρο είχε την πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλή του ο σοφιστής Ηρώδης ο Αττικός.
Η χριστιανική ζωή της Μονής αρχίζει τον 5ο μ.Χ. αι. όταν κτίστηκε ο πρώτος χριστιανικός ναός.

Μονή Αυγού

Ένα από τα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Αργολίδας είναι η Μονή του Αυγού ( απόσταση 62 χλμ – 1 ώρα με το αυτοκίνητο). Δεν έχει μόνο θρησκευτικό ενδιαφέρον μια επίσκεψη στη Μονή, αφού έχει παίξει ρόλο και σε ιστορικές στιγμές της πορείας του Ελληνικού κράτους. Πέραν αυτών βέβαια υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον περιβαλλοντικό για την περιοχή, αφού βρίσκεται σε ένα επιβλητικότατο σημείο, με καταπληκτική θέα και δίπλα στο ωραιότερο φαράγγι της Αργολίδας.

Η θέση της Μονής στο κέντρο της Αργολίδας είναι κίνητρο για επίσκεψη για όλους τους επισκέπτες της Αργολίδας, όπου και αν διαμένουν αυτοί, αφού ο μέγιστος χρόνος για να πάει κάποιος στη Μονή είναι το πολύ μια ώρα από το Άργος, 45′ από το Ναύπλιο, 35′ από το Κρανίδι, 25′ από το Λυγουριό και 35′ από την Επίδαυρο.

θρησκευτικος τουρισμος - Nafplio Hotels
θρησκευτικος τουρισμος - Nafplio Hotels

Iερά Μονή Παναγίας Μαλεβής

Σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο, στον δρόμο προς Άστρος βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής ( απόσταση 102 χλμ – 1 ώρα με το αυτοκίνητο ). Είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 950 μ. περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου.

Η πρώτη μονή χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά στη Μονή είναι το 1320 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Η Μονή τότε βρισκόταν στη θέση Πουρνάρια λίγο πιο πάνω από τη θέση της σημερινής Μονής. Η μονή στη σημερινή της θέση χτίστηκε το 1616 και είχε σημαντική προσφορά στον αγώνα του 1821. Πέντε χιλ. από τον Άγιο Πέτρο, στον δρόμο που οδηγεί στο Άστρος, είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής.